- Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 2. 2005
Re: A co se jedu týče...
Dobrý den, musím upozornit, že pokud je předepsána v něčem absolutní nula, třeba těch antibiotik v medu, je to absolutní nesmysl, a to doslova. Protože analytické metody se stále vyvíjejí, pokud má jedna laboratoř nové zařízení, druhá aparaturu starou dva roky, může být rozdíl v citlivosti mezi nimi velký. Potom jedna laboratoř označí med jako dobrý, druhá jako jednoznačně závadný. Nehledě k tomu, že když se ví, co se má hledat, existují koncentrační metody, které dokáží zvýšit citlivost mnohonásobně (a taky zdražit). Jestliže obecně rezidua něčeho, třeba antibiotik mají životnost, odborně poločas rozpadu roky až desítky let, dopadá to nakonec tak, že je kontaminováno všechno plošně. ( Takové látky jsou třeba DDT, polychlorované bifenyly nebo dioxiny) Potom, pokud není stanovena spodní hranice, by nevyhovovalo téměř nic.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Lubomir Ceska" <raden/=/bvx.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 24, 2005 8:44 AM Subject: A co se jedu týče...
> Povolená množství antibiotik v mléce jsou od 0,1 do 0,2 - v medu je to > absolutní nula. > > Proto, prosím, čtenáře konference, abychom odbornou stránku škodlivosti > těchto látek ponechali na SVÚ. Mým osobním názorem je, že žádná potravina > nemá obsahovat antibiotika!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 8942
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |